New York frihetsgudinan

Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan är inte bara en av de starkaste symbolerna för USA. Det är även en av de mest besöka turistattraktionerna i New York. Intresset var inte lika stort när den öppnades för allmänheten år 1886 men den som planerar att besöka gudinnan idag bör förbereda sig på köer – och säkerhetskontroller.

För att komma till frihetsgudinnan behöver man åka båt ut till ön där hon står, d.v.s. Liberty Island. Då man är rädd för attentat mot denna symboliska byggnad är det kontroller redan innan man får gå på båtarna. Detta med metalldetektorer och när man väl tagit sig till ön är det ytterligare kontroller för de som vill ta sig in till frihetsgudinnan. Det är även möjligt att åka ut till ön utan att besöka den enorma statyn men det är få som gör det.

Räkna med 30-60 minuters kötid bara för att komma på båten. Lägg därtill på ca 30minuter för säkerhetskontroller framme vid frihetsgudinnan. För att minimera tiden bör man därför iallafall förköpa biljetter.

Ett alternativ att se frihetsgudinnan på nära håll är att åka på en båttur som går från fastlandet och förbi Liberty Island. Det finns gratis båtturer som gör går denna väg men i dessa fall har man ingen möjlighet att gå av på ön.

Vill man gå in i Frihetsgudinnan kan man antingen ta sig upp till facklan eller till kronan. Att ta sig upp till toppen på kronan innebär att man ska ta sig 354 trappsteg. Av säkerhets skull får man i detta fall inte ha med sig mer än kamera, eventuella mediciner och biljetten. Har man med sig mer får man låsa in detta i ett litet skåp. Med tanke på att man inte får ha med sig större väskor, mat, dryck eller exempelvis barnvagnar in i Frihetsgudinnan är det därmed inte speciellt mycket som behöver låsas in i skåpen för de som vill ta sig upp hela vägen.

Det är även möjligt att enbart besöka sockeln vilket kan vara ett alternativ för de som inte vågar eller orkar ta sig upp för alla trappor.