New York historia

Historia

Vid den tid då Giovanni da Verrazano seglade in i New York Bay på 1500-talet var staden Rom redan mer än 2000 år gammal och London hade funnits i 1500 år. Den syn som mötte Giovanni var vildmark och indianernas jaktmarker. Dagens Manhattan var bebodd av ett antal indianstammar som hade delat upp området mellan sig. Ordet Manhattan kommer av indianernas ord för ö som är “Menatay”.

Under 1600-talet reste Henry Hudson till Amerika för att finna en passage genom Amerika till Indien. Han hittade inte någon sådan, men han seglade uppför en flod som senare blev döpt efter honom; Hudsonfloden. Han hittade naturligtvis inte någon passage genom Amerika till de åtråvärda handelsområdena i Indien, Kina och Japan, men när han vände åter till Holland förde han med sig varor som skinn och pälsar. Holländarna insåg värdet av handel med den stora kontinenten och snart upprättades handelsstationer på Manhattan. Ett antal holländska familjer reste till Amerika och bosatte sig på Manhattan som de kallade “Nieuw Amsterdam”. Mot slutet av 1600-talet började fler människor emigrera till Amerika och en man från färöarna vid namn Jonas Bronck lyckades köpa av indianerna mark som idag kallas för Bronx.

Den första tiden fungerade samarbetet mellan indianerna och Holländarna mycket bra, men när Holländarna började vilja få indianerna att betala skatt uppstod stridigheter. Där Wall Street idag finns byggde Holländarna på den tiden en försvarsmur för att kunna skydda sig mot indianerna. Vid slutet av 1600-talet hade också engelsmännen fått upp ögonen för Amerika och engelsmännen tog staden i besittning år 1664. De döpte då om staden till “New York” till ära för hertigen av York.

Under 1700-talet fördubblades stadens invånarantal flera gånger och nu började staden byggas upp. New York hamnade under den engelska överhögheten och människorna i området började bli mycket irriterade över de tunga skatter England la på kolonin. Detta ledde till den amerikanska revolutionen i slutet av 1700-talet. År 1776 skrevs Självständighetsförklaringen.

Inte långt från Times Square ligger New York-bornas stora favoritpark. Här finner man en nästan lantlig idyll inne i storstaden. Här finns skog, ängar och sjöar. Här finns också ett Zoo. Om man vill koppla av från trafik och folk en stund besöker man Central Park för att vila, sola, rida eller kanske segla. Men, innan mörkret faller skall man se till att ha lämnat parken eftersom den bara är öppen under dagarna.

Inför den stora världsutställningen i New York 1853 byggdes mängder av fabriker, järnvägar och bostäder och stadens ledning köpte då in det enorma område som senare kom att kallas “Central Park”. Från mitten av 1800-talet byggdes ett antal kända byggnader i New York såsom till exempel Metropolitan Museum och the Brooklyn Bridge. Det var också från denna tidpunkt den stora invandringen av människor från Europa satte fart. De första svarta människorna flyttade in till New York och bosatte sig i Harlem. Den allra första skyskrapan byggdes i början av 1900-talet.