New York övrigt

Övrigt

New York kallas i folkmun för “the Big Apple” och det namnet kommer från att jazzmusikerna i början av 1900-talet ansåg att New York var det största äpplet att plocka under karriären. Om man gjorde succé i New York hade man lyckats plocka det största äpplet av trädet. Hela den egentliga staden New York ligger på en mängd öar och det är egentligen bara Bronx som ligger på fastlandet.

När man reser till New York för första gången är det kanske med ett lite ängsligt sug i magen. Man har sett mycket från New York på TV och man tycker sig kanske känna till staden. Det är många deckare och polisserier som utspelat sig i den stora staden. Man ser framför sig de stora skyskraporna på Manhattan, de gula taxibilarna och slummen i Harlem. New York är en fantastisk stad och här finns över 2000 restauranger och tio mil gator. Här finns också flera hundra skyskrapor och för den som är intresserad av att besöka muséer finns flera hundra sådana att välja mellan.

Den bild vi alla har på näthinnan, förutom Frihetsgudinnan, när vi tänker på New York är Times Square. Times Square hittar man just där Broadway korsar the 7th Avenue. Det är här man hittar mycket av New Yorks nöjesliv. I området kring Times Square finns också teatrar och mängder av restauranger. På the 44th Street ligger den berömda teaterrestaurangen Sardi´s.

Mat och dryck

När man skall välja var man skall förlägga sin middag eller supé har man att välja mellan mat från alla kök på jordklotet i stort sett. New York-borna är immigranter från jordens alla hörn och de har naturligtvis tagit med sig sin matkultur. Här äter man naturligtvis mat från det franska, italienska, kinesiska köket likväl som en stor hamburgare på en ”Burger joint”.

Om man väljer det amerikanska köket får man oftast finna sig i att äta en stor köttbit (steak) tillsammans med french fries och en skål med sallad. En stor fördel med amerikansk mat är att portionerna är rikliga och man blir ordentligt mätt. Om man inte skulle orka med att äta upp allt kan man be att få en ”doggy bag”. Sen är det bara att stoppa matresterna i en sådan och ta den med till hotellet.

Hamburgare är naturligtvis alltid en lyckad beställning. Man vet vad man får och man blir rejält mätt. Om man vill äta lite lättare kan man gärna beställa en Sandwich. Man får då gärna kalkon eller kyckling i ett bröd.

Övrigt

Manhattan är den del av New York de flesta turister reser till och här vill man också gärna hitta sitt hotellrum. Det är egentligen bara Manhattan man tänker på när man tänker på New York. Men, New York-borna är inte bosatta på Manhattan. Det är endast ett fåtal människor som bor i centrum av New York. De festa människor är bosatta i Brooklyn, Queens eller Bronx.

Ett stort problem för de styrande i New York är de många hemlösa människor som försöker överleva i staden. Många av dessa hemlösa bor i parkerna eller i kloakerna och många av dem är också missbrukare.

Man kan inte skriva om New York utan att nämna den fruktansvärda katastrof som drabbade staden då islamiska fundamentalister flög in i de höga tvillingtornen World Trade Center den 11 september år 2001. Nästan 3000 människor omkom.